Saturday, 23 May 2015

MASALAH KENTUT FARAJ/VAGINAMASALAH KENTUT FARAJ/VAGINA

Sejak akhir-akhir ini, saya mendapati ramai kaum ibu yang mengutarakan persoalan tentang Kentut Vagina. 

Kentut Vagina? 
Bagi mereka yang belum pernah mengalaminya, mungkin anda akan memikirkan bahawa perkara ini adalah suatu yang remeh sahaja. Tetapi, bagi wanita (biasanya yang sudah berkahwin dan melahirkan anak), masalah ini pastinya pernah menimpa anda. Hanya ketika ianya berlaku, barulah anda risau dan cuba mencari Cara Mengatasi Masalah Kentut Vagina ini.

Saya suka sekali untuk berkongsi dengan anda di luar sana yang tertanya-tanya apa sebenarnya penyebab dan punca kentut vagina ini serta cara untuk mengatasinya.

Malu sungguh jika ianya berlaku terutamanya apabila suami sedang berada berhampiran anda bukan? Jangan risau, setiap masalah ada penyelesaiannya.

Apakah Sebenarnya Kentut Vagina ini?

Kentut Vagina atau kentut faraj (Vaginal Flatulence) ini merupakan satu keadaan di mana alat kemaluan wanita atau faraj mengeluarkan udara dan menghasilkan bunyi seperti kentut.

Kentut vagina ini selalunya berlaku akibat udara yang terperangkap di dalam faraj. Angin atau udara dalam faraj adalah udara dari sekeliling yang masuk ke dalam faraj. Keadaan ini biasanya berlaku semasa atau sejurus selepas melakukan hubungan kelamin atau seks. Ia juga lazimnya menjadi masalah kepada wanita yang sudah menopaus.

Kentut vagina juga boleh disebabkan otot-otot yang lemah di sekitar vagina yang mampu menyebabkan mudahnya pengaliran keluar masuk udara ketika melakukan apa-apa aktiviti.

Kentut vagina tidak berbau seperti kentut dubur. Tetapi, jika kentut vagina itu berbau, kemungkinan besar berlakunya jangkitan mikroorganisma yang menyebabkan ianya berbau.

Kentut vagina boleh berlaku bila otot-otot kemut sudah hilang keanjalan lagi, masalah peranakan jatuh ataupun disebabkan oleh proses melahirkan yang berulang kali. Biasa dengar kan bila kita dalam tempoh berpantang, mak kita dulu suruh “sengkak” kan. Iaitu untuk angkat peranakan yang dilakukan oleh bidan.

CARA UNTUK MENGATASI MASALAH KENTUT FARAJ/VAGINA

Mengamalkan senaman Kegel. Ia juga dikenali sebagai senaman kemut untuk memperkuatkan otot di sekitar alat sulit.

Sentiasa memastikan alat sulit bersih. Cuci dan bersihkan alat sulit dengan baik dan pastikan ianya tidak selalu lembab.

Amalkan juga pemakaian pantyliner. Menjaga kebersihan alat sulit akan dapat membantu mengelakkan jangkitan mikroorganisma.

Memakai seluar dalam yang tidak terlalu longgar dan masih mampu membenarkan udara keluar masuk.

Gunakan pencuci alat sulit wanita yang sesuai. Disarankan untuk menggunakan air rebusan daun sireh kerana khasiat sireh yang turun temurun terbukti mengatasi masalah kentut vagina.

Tempoh 100 hari selepas bersalin adalah tempoh yang sebaiknya suami isteri melakukan hubungan intim selepas habis berpantang. Suami dan isteri perlu sepakat. Tempoh ini akan membantu mengatasi masalah faraj longgar. 


Bagaimana Krim Hormon WDEC dapat membantu???

SAYANGI RAHIM KITA,
SAPU KRIM TERAPI HORMON (3 POINT PENTING)
Sapuan WAJIB 2x sehari :
1) nadi pergelangan tgn
2) nadi leher (hujung rahang ,bawah telinga)
3) ari-ari (3jari dr bawah pusat)

*arah lawan jam
untuk lebih details ke fb kami RAHSIA AWET MUDA, atau whatsapp cik kai 0162534303.

STOKIS KL WOMEN DESIREE

No comments:

Post a Comment